Здравословно хранене по време на лечение на рака

Здравословно хранене. То оказва ключово значение за болните от рак, тъй като силно влияе на тяхното състояние и справянето с болестта. По време на лечението може да е трудно да се набавят нужните хранителни вещества и да се поддържа нормално тегло. Тук ще представим съвети за това, на кои храни да наблегнем и какви навици да се опитаме да изградим по време на антираково лечение.

Как ракът повлиява храненето

Много често химиотерапията, лъчелечението или самото заболяване могат да имат негативен ефект върху храненето:

  • Запек, който предизвиква дискомфорт и намалено желание за хранене
  • Диария, заради която се губят течности и важни хранителни вещества
  • Отпадналост, поради която намалява движението и с него- апетита
  • Гадене и повръщане, които водят до безапетитие и загуба на тегло
  • Трудност в преглъщането

Какви са ползите от добра диета по време на терапията?

  • Продължителното здравословно хранене помага за справянето със страничните ефекти от терапията
  • Повишава се енергията
  • Подобрен мускулен тонус
  • Подобрява се имунитета
  • Намаля шанса за инфекция

Какви храни са най-добри по време на лечението

Едни от най-полезните храни по време на лечение са тези с растителни протеини, като боб, леща, нахут, зелен фасул, ядки, тофу и соеви храни, грах, киноа – те имат високи нива на витамини и минерали. Едно правилно здравословното хранене включва също животински протеини, като пилешко и риба, но опитайте да избягвате храни като салам, кренвирши, шунки и да намалите червеното месо.

Здравословните мазнини също имат огромно значение-това са зехтин, орехи и ядки, авокадо. Те съдържат полезните омега-3 мастни киселини, които намалят възпалението и помагат за сърдечносъдовото здраве.

Важно е да се приемат въглехидрати, които са минимално преработени-пълнозърнести храни, овесени ядки, като техните фибри подпомагат храносмилателния тракт.

Кои храни да избягваме по време на лечението

  • Сурова риба, например суши
  • Всички продукти със сурови яйца, например домашна майонеза
  • Неизмити плодове и зеленчуци
  • Непастьоризирани млечни продукти(кашкавал, сирене, т.н.)

Съвети как да се справим с ефектите от лечението

  • Загуба на апетит-опитвайте се да се храните на малки, но чести порции вместо да консумирате 2-3 големи порции на деню
  • Запек-консумирайте много вода и храни, богати на фибри, като може да се посъветвате с лекаря си за хранителни добавки с фибри
  • Диария- консумирайте осолени напитки(айрян) и храни, богати на калий(банани)
  • Загуба на вкуса- добавете повече подправки към храната си, различни сосове, лимонов сок, които да подсилят вкуса
  • Гадене-препоръчително е да консумирате джинджифил, цитруси, масло от лютива мента.

Трябва ли да приемам хранителни добавки по време на лечението?

За собствената Ви безопасност, винаги питайте Вашия лекар за всяка добавка (билкова, хранителна, витамини), която бихте искали да приемате, тъй като дори някои съставки да са полезни в малки дози, в по-големи дози може да бъдат вредни в комбинация с лечението Ви. При консултацията си се погрижете да попитате следното:

  • Какви биха били ползите от приема на тази добавка?
  • Възможно ли е да се проявят странични реакции?
  • Как може тази добавка да взаимодейства с лечението ми?
  • Колко мога да приемам и колко често? Колко дълго?
  • Колко струва и какви са алтернативите?

Как да приготвяме храната си по време на лечението?

Изключително важно е как приготвяте и съхранявате храната си по време на лечение, тъй като често имунната Ви система е отслабена и сте предразположени към инфекции. При здравословно хранене, храната Ви може да бъде контаминирана с бактерии, вируси и гъбички, които да Ви разболеят, ако не се спазват основните правила за безопасност:

  • Винаги си мийте ръцете, когато влизате в контакт с храна. Важно е и да миете ръцете си след приготвяне на месо или риба.
  • Мийте плодовете и зеленчуците си старателно преди консумация.
  • Не ползвайте една и съща дъска за рязане за зеленчуци и месо.
  • Не забравяйте да приберете храната си в хладилника и не консумирайте храна, която е престояла на стайна температура/извън хладилника за дълго.
  • Месото и рибата трябва да стоят на най-долния рафт на хладилника.
  • Не яжте недосготвени яйца, сурова риба и морски дарове.
  • Следете датите на годност на всички продукти, както и колко дни след отваряне може да престоят.
  • Избягвайте непастьоризирани продукти.

Рак на храносмилателна система: