Алкохолът и рискът от рак

Алкохолът е един от най-важните предотвратими рискови фактори за развитието на онкологично заболяване, наред с тютюнопушенето и наднорменото тегло, и алкохолът и рискът от рак са тясно свързани, като консумацията му отговаря за около 6% от всички видове рак. Въпреки това много хора не са наясно с връзката му със злокачествените тумори.

Видове рак, свързани с алкохола

Алкохолът и рискът от рак са пряко свързани, като дори минимална консумация може да увеличи вероятността от развитие на заболяването. Тя може да се свърже с карциноми на следните органи:

  • Уста;
  • Гърло (фаринкс);
  • Гласова кутия (ларинкс);
  • Хранопровод;
  • Черен дроб;
  • Дебело и право черво;
  • Стомах;
  • Млечни жлези.

За всеки един от тези типове рак колкото е по-голяма консумацията на спиртните напитки, толкова по-висок е рискът. За някои типове рак, този на млечната жлеза, пиенето дори на малки количества повишава риска.

Злокачествени заболявания на устата, гърлото, гласовата кутия и хранопровода: Консумацията на алкохол много отчетливо повишава риска от развитие на тези видове рак, а пиенето и тютюнопушенето заедно повишават риска в пъти повече от самостоятелното им действие. Това може да се обясни с факта, че алкохолът подпомага увреждащите химикали в тютюна да влязат в клетките на устата, гърлото и хранопровода. Алкохолът също така ограничава способността на клетките да се възстановяват от увреди в своята ДНК, причинени от химическите вещества в тютюна.

Рак на черния дроб: Консумацията на алкохол с голяма давност се свързва с повишен риск от възникване на злокачествено чернодробно заболяване. Редовната тежка алкохолна консумация уврежда черния дроб, води до възпаление, което е възможно е да е причина за появата на рак.

Злокачествено заболяване на дебелото и правото черво: Алкохолната консумация се свързва с повишен риск от развитие на рак на дебело и правото черво. Изследванията сочат, че честотата му е по-висока при мъже в сравнение с жени, но и при двата пола съществува връзка между алкохола и онкологичното заболяване.

Рак на гърдата. Консумацията дори на малки количества алкохол се обвързва с повишен риск от карцином на млечната жлеза. Алкохолът повишава естрогеновите нива в кръвта, което може да обясни риска. Избягването или прекратяването на консумацията е важен начин за намаляване опасността от появата на злокачественото заболяване.

Има ли значение вида на алкохола?

Етанолът (етилов алкохол) е вид алкохол, който се намира във всички спиртни напитки без значение дали това са бира, вино, ликьори или други. Алкохолните напитки съдържат различен процент етанол, но най- общо всички стандартни напитки съдържат едно и също количество етанол.

Установено е, че това колко време човек е консумирал спиртните напитки, а не техния вид, е най-важният фактор за повишаване риска от развитие на онкологично заболяване. Повечето проучвания показват, че самият етанол води до повишаването на риска, а не останалите примеси в напитката.

По какъв начин алкохолът води до повишаване на риска от рак?

Увреда на тъканите

Алкохолът играе ролята на дразнител, особено в устата и гърлото. Клетките, увредени от алкохола, опитват да се възстановят, което би могло да доведе до промени в тяхната ДНК, което е стъпка напред към развитието на рак.

Веднъж попаднал в тялото, алкохолът може да се превърне в ацеталдехид,  химично вещество, което уврежда ДНК на клетките и води до рак при изследване върху опитни животни.

Консумацията на алкохол също води до оксидативен стрес в клетките, карайки ги да произвеждат повече реактивни кислородни радикали (химически активни молекули, съдържащи кислород), които водят до увреждане на клетките отвътре и по този начин се повишава риска от рак.

Алкохолът и неговите продукти увреждат черния дроб и водят до неговото възпаление и развитие на цироза. Увредените чернодробните клетки опитват да се възстановят, което може да резултира в грешки в тяхната ДНК и повишен риск от рак.

Ефекти на алкохола върху други опасни химикали

Алкохолът може да подпомогне други увреждащи химични вещества, отделящи се например при тютюнопушенето – алкохолът спомага за по-лесното им навлизане в горните отдели на храносмилателния тракт. Това обяснява защо комбинацията от тютюнопушене и алкохол е още по-вероятно да причини онкологични заболявания в устната кухина или гърлото в сравнение със самостоятелно им действие.

Алкохолът също така забавя способността на тялото да премахва някои опасни за организма химикали.

Ефекти на алкохола върху абсорбцията на фолат (витамин В9) и други хранителни вещества

Алкохолът може да окаже ефект върху способността на организма да абсорбира някои хранителни вещества, в това число фолат. Фолатът (фолиева киселина) е витамин, необходим на клетките в тялото, за да останат здрави. Абсорбцията (всмукването) на хранителните вещества е силно влошена при консуматорите на големи количества алкохол, които в повечето случаи приемат ниски количества от витамина. Ниските нива на фолиева киселина играят роля в повишаване на риска от различни онкологични заболявания. Пример за това са тези на млечната жлеза, на дебелото и правото черво.

Ефекти на алкохола върху естрогена и други хормони

Алкохолът повишава нивата на естроген, хормон, необходим за растежа и развитието на млечните жлези. Това води до повишен риск от развитие на карцином на гърдата.

Ефекти на алкохола върху телесното тегло

Прекалената консумация на алкохол прибавя допълнителни калории към диетата, което би могло да доведе до повишаване на теглото при някои индивиди. Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за много типове рак.

Заедно с тези ефекти алкохолът може да допринесе за увеличаването размерите на злокачествените тумори по непознати до момента начини.

Други дългосрочни ефекти на алкохола върху здравето

Повечето хора са запознати единствено с краткосрочните ефекти от консумацията на алкохол. Това са промените в настроението, концентрацията, способността за трезва преценка и координацията. Освен тези краткотрайни ефекти алкохолът притежава и по-продължителни такива, които са индивидуални за всеки човек.

За някои хора алкохолът действа пристрастяващо. Консумацията му може да се увеличи с времето, водейки до сериозни здравословни и социални проблеми. Консуматорите на големи количества алкохол, които внезапно спрат да приемат този вид напитки, могат да изпитат различни симптоми вследствие на прекратената консумация (симптоми на абстиненция) – тремор, чувство на объркване, халюцинации, гърчове и други сериозни проблеми – в продължение на следващите няколко дни. При някои хора тези симптоми могат да са животозастрашаващи. Това не означава, че консуматорите на големи количества алкохол не трябва да прекратят вредния навик. Те трябва да потърсят помощ от лекуващия си екип относно най-добрия и безопасен начин за прекратяване на алкохолната консумация.

С времето алкохолът може да доведе до възпаление на черния дроб (хипатит) и до цироза. Тези заболявания завършат с чернодробна недостатъчност. Консумирането на големи количества алкохол уврежда и други органи, като панкреаса и мозъка. То води до повишаване на кръвното налягане и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

При бременните жени консумацията на алкохол може да доведе до родилни дефекти или аномалии на плода.

Какво се препоръчва?

Алкохолът и рискът от рак са пряко свързани, затова е най-добре да не се консумира алкохол. Хората, които употребяват спиртни напитки, е необходимо да ограничат техния прием. Мъжете не бива да консумират повече от две напитки дневно, а жените — не повече от една.

Препоръчаните ограничения за жени са по-малки в сравнение с тези на другия пол заради по-малкия размер на тялото при жените и тъй като те разграждат алкохола по-бавно.