Ракът и средата която ни заобикаля
Много хора се чудят дали околната среда, в която живеят, води до развитие на рак. За да се отговори на тези въпроси, първо е необходимо да се разбере какво представлява ракът, как се развива и кои фактори допринасят за появата му.
Какво е рак?
Ракът е неконтролиран растеж на клетки, който нарушава телесните тъкани и органи. Раковите клетки не са нормални по своята структура и функция. Те растат и се размножават, за да образуват тумори, които навлизат в местните тъкани, а понякога се разпръскват по цялото тяло. В началото няма предупредителни знаци, които да ни подскажат за заболяването. По-късно признаците на рака са свързани с местоположението на тумора. С напредването на рака той обикновено причинява загуба на мускулна тъкан, бледа кожа, болка, умора и загуба на апетит.
Колко широко е разпространен ракът като заболяване?
Смята се, че всеки втори мъж и всяка трета жена ще се разболеят от рак през живота си. Около един на всеки четирима души ще умре от рак. Американското дружество за борба с рака изчислява, че всяка година в Съединените щати от рак умират около 570 000 души. Ракът е втората водеща причина за смърт след сърдечните заболявания.
Как се развива ракът?
Ракът е процес, който се състои от три етапа: възникване, развитие и прогресия. Всяка стъпка играе жизненоважна роля за спиране на раковия процес. Тъй като между започването на раковия процес и появата на симптомите обикновено има период от много години. Методите за превенция на рака, като контрол на риска и ранно откриване, са най-ефективни в първите две стъпки.
Първата стъпка включва промени в генетичния код (ДНК) на клетката, наречени инициация/възникване. Инициирането е просто грешка (мутация). Обикновено инициацията сама по себе си не е достатъчна, за да предизвика рак; системите за възстановяване на организма могат да заменят повредените участъци от ДНК, което позволява на клетката да се възстанови при нормални обстоятелства. Ако клетката се възпроизвежда, докато ДНК е увредена, могат да се образуват повече ненормални клетки, които могат да прераснат в рак.
Променените клетки претърпяват още промени, за които може да е необходимо допълнително вещество, наречено промотор. Промоторът е нещо, което ускорява темпото на клетъчното делене, което може да доведе до повече генетични мутации. Промоторът може да бъде хормон, например естроген, или токсично вещество, например химикал в тютюневия дим.
Последната стъпка е прогресията, която означава, че клетките са започнали да растат неконтролируемо и е в основата на всички видове рак. Излезлите от контрол клетки образуват тумор. Туморът е просто маса от анормални клетки, които продължават да растат и могат да се разпространят в близките тъкани или да се разпространят в други части на тялото. Бързината на развитие на рака се определя от условията в организма, като например хормоните, и от генетични фактори.
Никой не разбира напълно този процес, но някои аспекти от начина на живот на човека могат да бъдат свързани с образуването на рак.
Причини за раково развитие?
Не съществува единствена причина за рака. Развитието на рака зависи от фактори като семейна история (генетика), здраве, хранене, лични навици и околна среда. Генетичните фактори сами по себе си вероятно обуславят само малка част от раковите заболявания. Генетичните фактори оказват важно влияние върху вероятността човек да развие рак, когато се комбинират с външни фактори. Тези фактори са или доброволни (като пушене на цигари, хранене и сексуално поведение), или недоброволни (като дишане на замърсен въздух или пиене на замърсена вода).
Фактори:
Пушенето на цигари е основната причина за рак. Цигареният дим съдържа повече от 3800 отделни химични вещества, като повече от 40 от тях са канцерогенни (причиняват рак).
Част от хранителния режим, особено мазните храни и алкохолните напитки , също са свързани с рака.
Излагането на кожата на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина е основната причина за меланома – рак на кожата.
Сексуалното поведение, което спомага за разпространението на болести, предавани по полов път, е тясно свързано с рака на маточната шийка при жените.
Замърсяването на околната среда с химикали в питейната вода, въздуха, храната и на работното място може да допринесе за появата на рак. Вредното въздействие на химикалите върху здравето зависи от дозата, силата на химичното съединение, продължителността на излагане и общото здравословно състояние на индивида. Извън работното място се смята, че много малко случаи на рак са причинени от излагане на химикали в околната среда.
Как химикалите предизвикват рак и видове рак, предизвикани от тях?
Повечето химикали действат, като предизвикват началната стъпка в раковия процес (промяна на ДНК), но те могат да действат и като промотори.
- Рак на скротума
- Левкемия
- Рак на белия дроб
- Рак на черния дроб
Как се тестват химикалите дали причиняват рак?
Проучванията и експериментите с лабораторни животни са основните източници, чрез които се установява дали излагането на даден химикал причинява рак. При лабораторните тестове често се използват дози, много по-високи от тези, които се срещат в околната среда. След това учените прилагат резултатите от изследванията върху животни към хора, за да изчислят „риска от рак“ за тествания химикал. Този процес е труден, тъй като няма пълно съвпадение между рака при животните и рака при хората.
Какво можем да направим за да намалим риска от развитие на рак?
- Избягвайте употребата на тютюневи изделия, като цигари, тютюн за смъркане и тютюн за дъвчене. Това е особено важно за хората, които пият алкохолни напитки. Рискът от рак при комбинирането на тютюна и алкохола е по-голям от сбора на индивидуалните им ефекти.
- Избирайте повечето от храните, които консумирате, от растителни източници. Яжте пет или повече порции плодове и зеленчуци всеки ден. Яжте и други храни, като хляб, зърнени храни, зърнени продукти, ориз, макаронени изделия или боб, по няколко пъти всеки ден. Измивайте пресните плодове и зеленчуци преди консумация.
- Ограничете приема на храни с високо съдържание на мазнини, особено от животински произход. Избирайте храни с ниско съдържание на мазнини и ограничете консумацията на червени меса с високо съдържание на мазнини. Избирайте печени и задушени меса, морски дарове и птици, а не пържени храни.
- Бъдете физически активни и постигайте и поддържайте здравословно тегло. Бъдете умерено активни в продължение на поне 30 минути през повечето дни от седмицата. Останете в рамките на здравословното си тегло. Имайте предвид, че много обезмаслени торти, бисквити, закуски и други десерти са висококалорични.
- Ограничете консумацията на алкохолни напитки. Мъжете не трябва да изпиват повече от две напитки на ден. Жените не трябва да пият повече от една напитка на ден, тъй като те усвояват алкохола по-лесно и обикновено са с по-малки телесни размери.
- Избягвайте или намалете излагането на слънчева светлина, особено в детска възраст. Намалете излагането на слънце, като избягвате слънцето в средата на деня, носите защитни шапки и дрехи, търсите сянка, докато сте навън, и нанасяте слънцезащитни продукти върху непокритата кожа.
- Спазвайте правилата за безопасност и разпоредбите на работното си място. Ако е възможно, канцерогените трябва да се заменят с по-безопасни заместители. Работниците трябва да боравят с опасни материали на проветриво място и да бъдат обучени да се предпазват. Може да се наложи използването на лично защитно облекло и респиратори.
Полезна информация, която ще Ви помогне да разберете за факторите на околната среда и как да се предпазвате от тях: