Алкохол и риска от рак

Употребата на алкохол е един от най-важните предотвратими рискови фактори за рак, наред с тютюнопушенето и наднорменото телесно тегло. Алкохолът и риска от рак са свързани, като употребата на алкохол е причина за около 6 % от всички видове рак и 4 % от всички смъртни случаи от рак. Въпреки това много хора не знаят за връзката между употребата на алкохол и рака.

Видове рак, свързани с употребата на алкохол:

  • Уста
  • Гърло (фаринкс)
  • Гласова кутия (ларинкс)
  • Хранопровод
  • Черен дроб
  • Дебело черво и ректум
  • Гърда

Алкохолът вероятно също така увеличава риска от рак на стомаха, а може да повлияе и на риска от някои други видове рак.

При всеки от тези видове рак, колкото повече алкохол пиете, толкова по-голям е рискът от рак. Но за някои видове рак, най-вече за рака на гърдата, консумацията дори на малки количества алкохол може да увеличи риска.

По-задълбочено разглеждане:

Рак на устата, гърлото, гласовите кухини и хранопровода:

Употребата на алкохол очевидно повишава риска от тези видове рак. Съвместното пиене и пушене повишава риска от тези видове рак многократно повече, отколкото самостоятелното пиене или пушене. Това може да се дължи на факта, че алкохолът може да помогне на вредните химикали в тютюна да навлязат в клетките, които покриват устата, гърлото и хранопровода. Алкохолът може също така да ограничи начина, по който тези клетки могат да възстановяват уврежданията на ДНК, причинени от химикалите в тютюна.

Рак на черния дроб:

Продължителната употреба на алкохол е свързана с повишен риск от рак на черния дроб. Редовната и интензивна употреба на алкохол може да увреди черния дроб, като доведе до възпаление и образуване на белези, което може да е причина за повишаване на риска от рак на черния дроб.

Рак на дебелото черво и ректума:

Употребата на алкохол е свързана с по-висок риск от рак на дебелото черво и ректума. Доказателствата за това обикновено са по-силни при мъжете, отколкото при жените, но проучванията са установили връзката и при двата пола.

Рак на гърдата:

Пиенето дори на малки количества алкохол е свързано с повишен риск от рак на гърдата при жените. Алкохолът може да повиши нивата на естроген в организма, което може да обясни част от повишения риск. Избягването или намаляването на алкохола може да бъде важен начин за много жени да намалят риска от рак на гърдата.

Има ли значение видът алкохол?

Етанолът е видът алкохол, който се съдържа в алкохолните напитки, независимо дали са бири, вина, ликьори (дестилирани спиртни напитки) или други напитки. Алкохолните напитки съдържат различни проценти етанол, но като цяло то е приблизително едно и също. Разбира се, по-големите или „по-силните“ напитки могат да съдържат повече етанол от това.

Като цяло количеството алкохол, което човек изпива с течение на времето, а не видът на алкохолната напитка, изглежда е най-важният фактор за повишаване на риска от рак. Повечето доказателства сочат, че рискът се увеличава от етанола, а не от други съставки на напитката.

Как алкохолът повишава риска за развитие на рак?

Увреждане на телесните тъкани

Алкохолът може да действа дразнещо, особено в устата и гърлото. Клетките, които са увредени от алкохола, могат да се опитат да се възстановят, което може да доведе до промени в ДНК, които могат да са стъпка към рак.

След като попадне в организма, алкохолът може да се превърне в ацеталдехид – химикал, който може да увреди ДНК в клетките и за който е доказано.

Пиенето на алкохол може да доведе и до оксидативен стрес в клетките, като ги накара да създават повече реактивни кислородни видове.

Алкохолът и неговите вторични продукти могат също така да увредят черния дроб, като доведат до възпаление и образуване на белези (цироза), което може да доведе до рак.

Въздействие върху други вредни химикали


Алкохолът може да помогне на други вредни химикали, като тези в тютюневия дим, да навлязат по-лесно в клетките, покриващи горната част на храносмилателния тракт. Това може да обясни защо комбинацията от тютюнопушене и пиене е много по-вероятна за причиняване на рак в устата или гърлото, отколкото самостоятелното пушене или пиене.

В други случаи алкохолът може да забави способността на организма да разгражда и да се освобождава от някои вредни химикали.

Влияние върху абсорбцията на фолат или други хранителни вещества


Алкохолът може да повлияе на способността на организма да усвоява някои хранителни вещества, като например фолат. Фолатът е витамин, от който клетките в тялото се нуждаят, за да останат здрави. Усвояването на хранителните вещества може да бъде още по-лошо при тежко пиещите, които поначало често консумират ниски нива на фолат. Ниските нива на фолат могат да играят роля за риска от някои видове рак, като рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Въздействие върху естрогена или други хормони


Алкохолът може да повиши нивата на естрогена – хормон, който е важен за растежа и развитието на гръдната тъкан. Това може да повлияе на риска от рак на гърдата при жените.

Влияние върху телесното тегло


Прекалено многото алкохол може да добави допълнителни калории към храната, което може да допринесе за увеличаване на теглото при някои хора. Известно е, че наднорменото тегло или затлъстяването увеличават риска от много видове рак.

Наред с тези ефекти алкохолът може да допринесе за развитието на рака по други, неизвестни начини.

Други дългосрочни последици за здравето от употребата на алкохол


Повечето хора знаят за краткосрочните ефекти от употребата на алкохол, като например въздействието му върху настроението, концентрацията, преценката и координацията. Но алкохолът може да има и по-дългосрочни последици за здравето. Те могат да варират при различните хора.

При някои хора алкохолът предизвиква пристрастяване. С течение на времето пиенето може да стане по-тежко, което да доведе до сериозни здравословни и социални проблеми. Тежките пиячи, които внезапно спрат да пият, могат да имат физически симптоми на абстиненция като треперене, объркване, халюцинации, припадъци и други сериозни проблеми през следващите няколко дни. При някои хора те могат да бъдат животозастрашаващи. Това не означава, че тежките пиячи не трябва да спират да пият. То означава, че тежко пиещите трябва да разговарят с медицинския си екип за най-безопасния начин за спиране на пиенето.

С течение на времето тежкото пиене може да причини възпаление (хепатит) и тежки белези (цироза) в черния дроб. Това може да доведе до чернодробна недостатъчност. Тежкото пиене може да увреди и други органи, като панкреаса и мозъка, и да повиши кръвното налягане. То също така увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

При бременни жени употребата на алкохол, особено тежкото пиене, може да доведе до вродени дефекти или други проблеми с плода.

Употреба на алкохол по време на и след лечение на рак


Много проучвания са установили връзка между употребата на алкохол и риска от развитие на някои видове рак. Но не е ясно дали употребата на алкохол след лечението може да увеличи риска от връщане на тези ракови заболявания (рецидив). Теоретично е възможно употребата на алкохол да повиши риска от повторна поява на заболяването. Например алкохолът може да повиши нивата на естрогените в организма, което може да увеличи риска от повторна поява на рак на гърдата. Но няма категорични доказателства от проучвания, които да подкрепят (или отхвърлят) това.

При хора, които вече са били диагностицирани с рак, приемът на алкохол също може да повлияе на риска от развитие на нов рак.

Има някои случаи по време на лечението на рак, при които алкохолът явно трябва да се избягва. Например, алкохолът – дори в много малки количества – може да раздразни раните в устата, причинени от някои видове лечение на рак, и дори да ги влоши. Алкохолът може също така да взаимодейства с някои лекарства, използвани по време на лечението на рак, което може да увеличи риска от вредни странични ефекти. Важно е да говорите с Вашия лекар за това, ако се лекувате от рак.

Но за хората, които са приключили лечението на рак, въздействието на алкохола върху риска от повторна поява на рака е до голяма степен неизвестно. Важно е да обсъдите това с Вашия лекар. Факторите, които могат да бъдат от значение, включват:

  • Видът на рака
  • Вашият риск от повторна поява на рак
  • Вашето лечение(я)
  • Общото Ви здравословно състояние
  • Други възможни ефекти на пиенето върху здравето