Въведение
Стомахът се намира в горната част на корема и играе основна роля при смилането на храната. Когато храната се поглъща, тя се изтласква надолу по мускулест, тръбовиден орган, наречен хранопровод, който свързва гърлото със стомаха. След това храната влиза в стомаха. Стомахът смесва храната и освобождава стомашните сокове, които помагат за разграждането и смилането на храната. След това храната се премества в тънките черва за по-нататъшно храносмилане. Карциномът на стомаха, наричан още рак на стомаха, започва когато здравите клетки в стомаха започват да неконтролират делене.
Един тумор може да бъде злокачествен или доброкачествен. Карциномите са злокачествени, което означава, че туморът може да се разрастне и да се разпространи в други части на тялото. Доброкачественият тумор може да расте, но не се разпространява. Ракът може да започне в която и да е част от стомаха. Той може да се разпространи в близките лимфни възли и други части на тялото, като например черен дроб, костите, белите дробове и яйчниците при жените.Най-честият вид рак на стомаха е аденокарциномът.
Статистика
През 2023 г. приблизително 26 500 (15 930 мъже и 10 570 жени) в Съединените щати ще бъдат диагностицирани с рак на стомаха. В световен мащаб приблизително 1 089 103 души са били диагностицирани с болестта през 2020 г. Ракът на стомаха е петият най-често диагностициран рак в света.
Изчислено е, че 11 130 смъртни случая (6 690 мъже и 4 440 жени) от това заболяване ще настъпят в Съединените щати през 2023 г. През 2020 г. приблизително 768 793 души са починали от рак на стомаха по света. В световен мащаб това е четвъртата водеща причина за смърт от рак.Около 60% от хората, които са диагностицирани с рак на стомаха в Съединените щати, са на възраст над 64 години. Средната възраст на поставяне на диагнозата е 68 години. 5-годишната относителна преживяемост в САЩ за хора с рак на стомаха е 33%.
Рискови фактори и превенция
Рисковият фактор е нещо, което увеличава шансовете на човек да развие рак. Въпреки това, че рисковите фактори често въздействат върху развитието на тумора, повечето от тях не причиняват директно рак.
Следните фактори могат да повишат риска от развитие на рак на стомаха:
Възраст
Ракът на стомаха се среща най-често при хора на възраст над 55 години. Повечето хора, диагностицирани с рак на стомаха, са на възраст между 60 и 70 години.
Пол
Мъжете са два пъти по-склонни да развият рак на стомаха, отколкото жените.
Бактерии
Често срещана бактерия, наречена Helicobacter pylori, наричана още H. pylori, причинява възпаление на стомаха и язви. Смята се и за една от основните причини за рак на стомаха.Тестването за H. pylori се препоръчва, ако сте имали роднина от първа степен, като родител, брат или сестра или дете, който е бил диагностициран с рак на стомаха или инфекция с H. pylori.
Фамилна история
Хората, чийто родител, дете или брат или сестра са имали рак на стомаха, имат по-висок риск от заболяването. Освен това някои наследствени генетични заболявания, като наследствен дифузен рак на стомаха, синдром на Линч, наследствен рак на гърдата и яйчниците (HBOC) и фамилна аденоматозна полипоза (FAP), могат да увеличат риска от рак на стомаха
Раса/етническа принадлежност
Ракът на стомаха е по-често срещан при чернокожите, латиноамериканците и азиатските хора, отколкото при белите хора.
Диета
Диетата с високо съдържание на сол е свързана с повишен риск от рак на стомаха. Това включва храни, консервирани чрез сушене, опушване, осоляване или храни с високо съдържание на добавена сол.Яденето на пресни плодове и зеленчуци може да помогне за намаляване на риска.
Предишна операция или здравословни проблеми
Хората, които са имали стомашна операция, пернициозна анемия или ахлорхидрия, имат по-висок риск от рак на стомаха. Пернициозната анемия се случва, когато стомахът не може да поеме достатъчно витамин В12. Това причинява силно намаляване на червените кръвни клетки. Ахлорхидрия е, когато липсва солна киселина в стомашния сок, който помага за смилането на храната.
Тютюн и алкохол
Употребата на тютюн и пиенето на много алкохол може да увеличи риска от развитие на рак на стомаха
Симптоми
Ракът на стомаха не винаги се открива в ранен етап, тъй като често не предизвиква специфични симптоми. Когато се появят симптоми, те могат да бъдат неясни и да се срещат и при други заболявания.Такива са:
Запек;
Болка или дискомфорт в корема;
Гадене и връщане, особено връщане на твърда храна малко след хранене;
Диария или запек;
Подуване на стомаха след хранене;
Загуба на апетит;
Усещане за засядане на храната в гърлото по време на хранене.
Слабост и умора;
Повръщане на кръв или кръв в изпражненията;
Рязка загуба на тегло.
Поставяне на диагнозата
Вашият лекар ще вземе под внимание следните фактори при избора на изследване:видът на предполагаемия карцином;съществуващите признаци и симптоми;възраст и общо здравословно състояние;резултат от предишни медицински изследвания;предварителни тестове.Използват се следните тестове за поставянето на диагнозата:
Ендоскопия
Ендоскопията позволява на лекаря да види вътрешността на тялото с тънка, осветена, гъвкава тръба, наречена гастроскоп или ендоскоп.
Биопсия
Биопсията е отстраняването на малко количество тъкан за изследване под микроскоп.
Ендоскопски ултразвук
Този тест е подобен на ендоскопия, но гастроскопът има малка ултразвукова сонда в края.
Рентгенова снимка.
Бариева каша
Пациентът поглъща специална каша, съдържаща барий, след което се правят редица рентгенови снимки. Барият покрива лигавицата на хранопровода, стомаха и червата. По този начин наличието на тумори или други аномалии по-лесно се визуализират под рентгеновите лъчи.
Компютърна томография (КТ или КАТ)
Компютърната томография или скенерът е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта на рентгенови лъчи и компютърна обработка се изгражда детайлен триизмерен образ на различни органи или анатомични зони на човешкото тяло.
Магнитно-резонансна томография /ЯМР/
При този вид изследване се използват магнитни полета, а не рентгенови лъчи, за да се представи детайлно изображение на различни зони на тялото.
Позитронна емисионна томография PET (ПЕТ) или PET-CT (ПЕТ-КТ) сканиране
ПЕТ сканирането се комбинира с КТ изследване, наречено PET-CT (ПЕТ-КТ) сканиране. Малкото количество радиоактивна глюкоза се инжектира в тялото на пациента. Тя се поглъща от клетките, които използват най-много енергия. Тъй като ракът е склонен да използва енергията си активно, той абсорбира повече от радиоактивната глюкоза. Скенерът след това регистрира поглъщането на това вещество в тялото и показва зоните, в които това се е натрупало най-много.
Стадии
Стадирането е начин, по който се описва заболяването – къде се намира ракът, дали или къде се е разпространил, засегнал ли е други части на тялото. Един от инструментите, които лекарите използват за описание на стадия е TNM-системата. Използват се получените резултати от направените диагностични изследвания, за да отговорите на следните въпроси:
Тумор (Т): Какъв е размерът на първичния тумор? Къде се намира?
Лимфен възел (N): Дали туморът се е разпространил в лимфните възли? Ако е така, къде и колко сатите причинени?
Метастази (М): Метастазирал ли е ракът в други части на тялото? Ако е така, къде и колко метастази?
Резултатите се комбинират, за да се определи стадия на рака. Съгласно тази класификация има 5 стадия: стадий 0 (нула) и стадий I до IV (от 1 до 4)
Лечение
Ракът на стомаха може да бъде лекуван с хирургия, лъчетерапия, химиотерапия, таргетна или имунотерапия. Често се използва мултимодален подход- комбинация от тези методи за лечение. Вариантите и препоръките за лечение зависят от различни фактори, като вида и стадия на рака, общото състояние и придружаващите заболявания на пациента. Планът за лечение може да включва и повлияване на появилите се симптоми и нежелани реакции.
Хирургично лечение
За много ранен стадий (T1a) някои лекари могат да препоръчат лапароскопска операция, наречена ендоскопска мукозна резекция. Това е отстраняването на тумора чрез ендоскоп.
В ранните стадии (стадий 0 или I-ви), когато ракът е все още само в стомаха, операцията се използва за отстраняване на част от стомаха и регионалните лимфни възли. Това се нарича частична гастректомия. Хирургът може да извърши частична или пълна гастректомия, която е отстраняването на целия стомах. Често срещан нежелан ефект е т.нар дъмпинг синдром, който включва крампи, гадене, диарии и замаяност след хранене. Това се случва, когато храната влезе в тънките черва твърде бързо. Пациентите, на които е отстранен целият стомах, могат да се нуждаят от редовни инжекции на витамин В12, тъй като вече не можете да абсорбирате този основен витамин чрез стомашната лигавица.
Химиотерапия
Целта на химиотерапия може да бъде унищожаването на раковите клетки, останали след операцията, предотвратяване на растежа на тумора или намаляване на симптомите, свързани с рака. Също така тя може да се комбинира с лъчетерапията. Основните химиотерапевтични режими за лечение на рак на стомаха се основават на комбинация от поне 2 лекарства:Цисплатин (платинов препарат);Флуороурацил (5-FU, Adrucil).
Други използвани лекарства са:
Капецитабин (Xeloda);
Доцетаксел (Docefrez, Taxotere);
Епирубицин (Ellence);
Иринотекан (Camptosar);
Оксалиплатин (Елоксатин);
Паклитаксел
Таргетна терапия
Таргетната терапия е лечение, което е насочено към специфичните гени и протеини на рака. HER2-насочена терапия. Някои видове рак могат да секретират твърде много протеин, наречен рецептор за човешки епидермален растежен фактор 2 (HER2). Такъв вид рак се нарича HER2-позитивен. Лекарството Trastuzumab (Herceptin) в комбинация с химиотерапия може да бъде вариант за лечение на пациенти в по-напреднал стадий на HER2-положителен рак на стомаха.
Антиангиогенезна терапия
Прочетете повече тук: