Диетата и ракът – Как тя афектира на риска от онкологични заболявания

Статията „Диетата и ракът – Как тя афектира на риска от онкологични заболявания“ е обобщение на информацията от различни проучвания за ефекта на диетата върху риска от развитие на онкологично заболяване*.

Рак на гърдата

Телесно тегло. Допълнителното тегло увеличава риска след настъпване на менопаузата. Загубата на тегло може да понижи този риск.

Диета. Хранителните навици като консумация на предимно растителна храна и по-малко животинска и преработени въглехидрати намаляват риска. Средиземноморската диета също понижава риска. Приемът на зеленчуци несъдържащи нишесте и такива богати на каротеноиди намаляват риска от негативен рецептор за естроген рак на млечната жлеза (estrogen receptor-negative breast cancer). Диети, доставящи калций, и млечни продукти, богати на калций, е възможно да намалят риска.

Алкохол. Консумацията на алкохол увеличава риска както за пременопаузалния, така е и за постменопаузалния карцином на млечната жлеза.

Колоректален карцином (рак на дебелото и правото черво)

Телесно тегло. Допълнителното тегло е силен рисков фактор.

Диета.  Здравословен хранителен режим с прием на пълнозърнести храни, богати на фибри храни и такива с по-малко добавена захар намаляват риска. Консумацията на несъдържащи нишесте зеленчуци и цели плодове вероятно също намалява риска. Приемът на обработени меса дори в малки количества и на червени меса в умерени и високи количества повишава риска. Диета, богата на калций, наситени с калций млечни продукти и хранителни добавки, съдържащи калций, вероятно намаляват риска. Ниски нива на витамин Д в кръвта е възможно да повишат риска.

Алкохол. Консумацията на алкохол повишава риска.

диетата и ракът

Ендометриален карцином

Телесно тегло. За намаляване на риска са от значение постигането на здравословно тегло и избягването на качване на килограми.

Диета. Хранителен режим, осигуряващ бавно глюкозно натоварване (избягване на храни, богати на захар и бедни на фибри, и подсладени напитки) е възможно да понижи риска.

Рак на жлъчния мехур

Телесно тегло. Допълнително телесно тегло и качването на килограми с възрастта се свързват с повишен риск.

Рак на бъбреците

Телесно тегло. Високото телесно тегло повишава риска.

Рак на черния дроб

Телесно тегло. Поддържането на здравословно тегло и избягването на качване на килограми намаляват риска.

Диета. Консумацията на риба може да намали риска.

Алкохол. Приемът на алкохол повишава риска.

Рак на белите дробове

Телесно тегло. Телесното тегло не се свързва с определен риск вероятно защото тютюнопушенето е основният рисков фактор, а пушачите обикновено са с поднормено тегло.

Диета. Приемът на несъдържащи нишесте зеленчуци и цели плодове включително такива богати на витамин С (особено важно за хора които пушат) може да намали риска. Обработените и червените меса е възможно да увеличат риска. Богатите на бета-каротен хранителни добавки повишават риска особено при пушачи и при хора, изложени на контакт с азбест.

Алкохол. Приемът на спиртни напитки е възможно да повиши риска.

Рак на яйчниците

Телесно тегло. Допълнително телесно тегло и качването на килограми с възрастта е възможно да повишат риска.

Рак на панкреаса

Телесно тегло. Допълнително телесно тегло и качването на килограми с възрастта е възможно да повишат риска.

Диета. Обработените и червените меса както и наситените мазнини могат да повишат риска. Подсладените със захар напитки също е вероятно да увеличат риска.

Рак на простатата

Телесно тегло. Затлъстяването се свързва с повишен риск от напреднал простатен карцином.

Диета. Високият прием на млечни продукти и калций ( над 2000 мг/дневно) е възможно да увеличи риска.

Карцином на щитовидната жлеза

Телесно тегло. Затлъстяването и качването на килограми с възрастта повишават риска.

Рак на стомаха

Телесно тегло. Допълнителното телесно тегло повишава риска от рак в кардиалната част (кардия) на стомаха.

Диета. Редовният прием на обработено, гриловано или пушено месо повишава риска от неразположен в кардията рак на стомаха. Консумацията на несъдържащи нишесте зеленчуци и цели плодове особено цитрусовите може да намали риска.

Алкохол. Приемът на алкохол е възможно да повиши риска.

Рак в областта на устата, гърлото и хранопровода

Телесно тегло. Изследванията показват, че допълнителното телесно тегло повишава риска от развитие на рак в областта на устата и на аденокарцином (определен вид рак) на хранопровода.

Диета. Консумацията на несъдържащи нишесте зеленчуци и цели плодове може да намали риска.

Алкохол. Приемът на алкохол увеличава риска от развитие на рак на устата, гърлото и хранопровода.

*Това не е пълен списък с карциномите, чието развитие зависи от диетата.